Hoe tastbaar is branding?

In tegenstelling tot marketing, waar je met meetbare resultaten kunt werken is branding een meer ongrijpbare activiteit. Hoe meet je of iemand jouw merk als positief ervaart, of hoe meet je de verhalen op feestjes waarin mensen positief over jouw merk praten?

Veel bedrijven profiteren niet van branding omdat ze niet begrijpen wat een merk is. Wat dit misverstand betreft, geloof ik dat je bedrijven in kunt delen in 2 kampen vallen. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het bedrijf is zich bewust van branding en de kracht ervan, of weet helemaal niets van branding.

1: bedrijven die zich niet realiseren dat branding een eigen bedrijfspraktijk is.
Als ze het woord ‘branding’ horen, gaan ze ervan uit dat dit synoniem is met marketing. Meestal zijn deze bedrijven kleiner en bestaan ​​ze al jaren.

2: bedrijven die begrijpen dat ze branding nodig hebben, maar niet helemaal duidelijk waarom.

De meeste ondernemers vallen in het tweede kamp. Het woord ‘merk’ komt vaak voor in ondernemers gesprekken en branding is een populair onderwerp in de blogs en publicaties die ondernemers lezen. En hoewel ze weten dat het essentieel is, zien ze niet hoe het hun bedrijf ten goede kan komen. Ze weten ook niet hoe ze het branding proces moeten starten.

Branding is als een goede fundering onder alle communicatie van je bedrijf en begint intern. Interne branding zorgt ervoor dat je als bedrijf, met al je medewerkers, op 1 lijn zit met je bedrijfsdoelen en missie/visie. Hierdoor is je communicatie eenduidig en duidelijk voor je klanten.

“We hebben nu meer dan alleen een logo, we hebben een fenomenaal nieuw merk en een volledige merk identiteit die kan concurreren op de nationale transportmarkt”

Gijs de Bot - Directeur Transportmakelaar

“Door de procesmatige aanpak wisten we het hele project – ook intern – snel en efficient uit te voeren We hebben nu een website met een uitstraling en communicatie die écht bij St. Elisabeth past

Marieke Bouwman - Directrice St. Elisabeth Roosendaalz

Wat zijn nu de tastbare voordelen van branding?
Hoewel branding zelf ongrijpbaar kan aanvoelen, zijn de resultaten die branding creëert heel reëel. Zoals aangetoond bij grote merken helpt branding bedrijven bij het creëren van een unieke perceptie in het hoofd van klanten en een emotionele band met hun doelgroepen. Dit heeft een positieve invloed op de bedrijfsresultaten van een bedrijf.

Meer expliciet helpt branding bedrijven om meer geld te verdienen – door meer gekwalificeerde klanten aan te trekken of door hen in staat te stellen hun tarieven te verhogen, wat hun winstgevendheid verbetert.

Hoe werkt dit dan?
Neem bijvoorbeeld een merk als Tesla. Tesla is een luxemerk dat duurder is dan zijn concurrenten. Daarom laten ze de prijs buiten hun branding en richten ze zich in plaats daarvan op de kwaliteit van hun voertuigen. Tesla auto’s hebben een groter bereik, zijn milieuvriendelijk en elektrisch – naast het feit dat luxe voertuigen zijn, vergelijkbaar met Mercedes, BMW of Jaguar..

Tesla verschilt van andere luxe voertuigen op conventionele brandstof, omdat hun auto’s elektrisch zijn. Ze onderscheiden zich van de standaard elektrische voertuigen omdat hun auto’s van hogere kwaliteit zijn en een groter bereik hebben.

Tesla bouwde een nichemarkt voor zichzelf uit en een merk dat daarbij past. CEO Elon Musk heeft zichzelf opgebouwd als een Tony Stark-achtig karakter en het merk promoot zijn uniekheid door advertenties en eigenzinnige functies, zoals “Ludicrous Mode”.