Wanneer je WordPress website gehackt wordt is dat natuurlijk erg vervelend. Maar geen paniek het is allemaal op te lossen. In een aantal simpele stappen laten we je zien hoe je snel en makkelijk je WordPress website weer aan de praat krijgt.

Wordpress gehackt. Wat nu? WordPress gehackt. Wat nu?

Wat is er gebeurd?

WordPress gehackt. Wat nu? Waarschijnlijk is er een onbeveiligde ingang gevonden op je website. Via deze ingang kunnen bestanden zijn geplaatst of gewijzigd op de server. Deze ingangen ofwel lekken kunnen overal zitten. Ze kunnen zitten in plug-ins die je gebruikt, maar ook bijvoorbeeld in het gebruikte thema voor je website.

Hoe los ik dit op?

Een gehackte WordPress website is meestal nog wel te redden. Om dit te kunnen heb je toegang nodig tot je bestanden op de server. Via een ftp verbinding kun je deze bestanden bekijken en kijken waar een bestand is gewijzigd of toegevoegd. Vervang dit bestand door een orgineel bestand of gooi het toegevoegde bestand weg. Dit vereist echter wel wat kennis van ftp en de WordPress structuur.

Wat als je de hack niet kan vinden?

Wanneer je geen bestanden kan vinden die afwijken in je gehackte WordPress site dan is het helaas noodzakelijk om alles opnieuw te installeren.

Stap 1 Maak een back-up van je gehackte WordPress website.

Maak eerst een lijst van welk thema je hebt gebruikt en de plug-ins die je allemaal gebruikt hebt. Voordat we überhaupt iets gaan doen is het belangrijk dat je een back-up maakt. Mocht er iets misgaan kun je hierop terugvallen. De back-up kun je het makkelijkste via een FTP-programma maken. Een goed en veilig programma is FileZilla.

Stap 2 Verwijder bestanden in httpdocs
Navigeer via Filezilla naar httpdocs. In httpdocs staan alle WordPress bestanden. Om er zeker van te zijn dat er geen virussen of malwarebestanden achter blijven verwijderen we alle bestanden. Dit gaat ook het makkelijkste met Filezilla.

Stap 3 Installeer WordPress en het thema opnieuw
Volg hiervoor de makkelijker stappen van WordPress zelf. Wanneer de installatie klaar is laad het thema opnieuw in.

Stap 4 Originele bestanden terugzetten
Ga in de back-up die je hebt gemaakt naar: wp-contents/uploads. Hier staan bijvoorbeeld alle plaatjes in die je gebruikt hebt. Upload deze weer via FTP naar ‘httpdocs/wp-content/uploads’.

Stap 5 plug-ins installeren
Zoek vervolgens de plug-ins weer op die op je lijstje staan en installeer deze. En voilà je website doet weer.

Tip: Maak regelmatig een back-up zodat je altijd de meest recente versie hebt van je website en zo gaat er ook geen werk verloren.

Hoe voorkom ik WordPress hacks bij mijn klanten

Iedere WordPress website wordt door mij voorzien van een aantal plugins die er voor zorgen dat er een aantal dingen niet meer kunnen.

Beperk aantal login pogingen
Hackers hebben vaak software die net zo lang wachtwoorden probeert tot ze de juiste hebben. Door met een beveiliging plug-in het aantal inlog pogingen te beperken tot 3 zal deze methode niet meer werken en wordt het IP adres van de hacker in een zwarte lijst gezet.

Malware scanner
Door gaten in plug-ins of WordPress thema’s lukt het hackers vaak om een stukje software te installeren op jouw website. Dit noemen we malware. De plug-ins die ik gebruik scannen jouw website en vergelijken de bestanden met de bestanden zoals ze via de officiële kanalen worden aangeboden. Zo kan ik garanderen dat de bestanden altijd schoon zijn.

Backup!
In al mijn WordPress onderhoudspakketten zit een wekelijkse back-up. Hiermee wordt de website wekelijks in zijn geheel geback-upt en de database dagelijks. Bij een eventuele hack blijft de schade zo heel beperkt en is de website makkelijk weer in een gezonde staat terug te zetten.

Wil je jouw website goed beschermen? Met een onderhoudspakket heb je geen zorgen meer!