WordPress website optimaliseren

Een snelle website ofwel je website optimaliseren is een van de belangrijkste items voor een gebruiksvriendelijke website. Dit bepaald in hoge mate of je bezoekers op je pagina blijven en vooral of ze terugkomen. 

Maar hoe doe je dat? 

Optimaliseren hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier laten we een paar simpele trucjes zien.

WordPress cache plugin
De meest belangrijke optimalisatie methode is de website cache. WordPress maakt gebruik van PHP scripts en een MySQL database. Voor elke WordPress pagina worden een aantal database query’s en PHP functies uitgevoerd en deze hebben intern geheugen (RAM) nodig. Door het gebruik van een cache-plugin wordt een kopie van elke pagina in het HTML formaat opgeslagen en deze versie wordt dan via de webbrowser weergegeven.

Optimaliseren van afbeeldingen
Het is belangrijk dat alle afbeeldingen in de juiste afmetingen zijn opgeslagen. Je ziet erg vaak dat bijvoorbeeld foto’s met grote afmetingen (en bestandsgrootte) via de HTML/CSS eigenschappen worden verkleind zodat deze in de layout van de website of pagina passen. Deze extra laadtijd kan worden voorkomen door de juiste afmetingen te gebruiken en de bestanden waar mogelijk te verkleinen (comprimeren).

 

Beperk het aantal JavaScript en CSS bibliotheken
Bij WordPress templates worden vaak verschillende bibliotheken gebruikt. Dit gebeurt dan bij het laden van een pagina waar een aantal JavaScript en CSS worden gebruikt. Helaas worden deze bestanden vaak ook geladen voor de pagina’s waar de functies uit een bibliotheek niet nodig zijn. Gebruik dan de WordPress condities om deze bestanden alleen te laden wanneer het nodig is. Dit kan ingesteld worden in het gebruikte template/thema.

 

Simpel maar effectief

Wanneer je deze 3 simpele tips toepast Ben je al een aardig eind op weg. Maar denk bijvoorbeeld ook aan plugins die je niet gebruikt of afbeeldingen. Verwijder dingen die je niet gebruikt of geen functie meer hebben. Dit komt altijd ten goede van de snelheid van je website.